Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

A Fusion 360 más, mint a többi eszköz

3 funkció, amely a Fusion 360-at hatékony mérnöki eszközzé teszi

A Fusion 360 Simulation kiválóan példázza a különbséget a tervező és a mérnöki eszköz között.

„Egyre nagyobb igény van a tervezési folyamat közben felmerülő mérnöki problémák megoldására, iparágtól vagy alkalmazástól függetlenül” – mondta Vikram Vedantham, a Fusion 360/Simulation üzletágvezetője. „A termékinnovációs platform szerkezetét úgy próbáljuk kialakítani, hogy a gyártóknak az összes szükséges eszköz rendelkezésükre álljon, ne csak a forma kialakításához, hanem a mérnöki tervezéshez is. A Fejlett szimuláció kifejezés inkább főhajtás az iparágban bevett fontossági sorrend előtt. A termékinnovációs platformba épülő technológia inkább mérnöki eszköz és a fejlődés továbbra is ebbe az irányba mutat.”

3 funkció, amely a Fusion 360-at hatékony mérnöki eszközzé teszi

1. Alakoptimalizálás

A Shape Optimization (alakoptimalizálás) olyan „korszerű koncepcionális mérnöki tervezési” funkció a Fusion 360-ban, amely a tömeg, a terhelések és a kényszerek függvényében anyagot távolít el a formáról. Az alakoptimalizálás két olyan probléma megoldásában nyújt segítséget, ahol mindkét esetben fontos szerepet játszik az a bizonyos korai tervezési döntés:

  • Teljesen új terv készítése – Útmutatást nyújt és segíti az akadályok elhárítását a terv fejlődése során.
  • Meglévő terv használata – Az ismerős munkafolyamatokat kiegészítve optimalizálja a meglévő terveket, és csökkenti a tömegüket.

Bár nem mindig egyértelmű, de ez az eljárás nagy előnyt jelent, hiszen segít eldönteni, hol kezdjük, és meghatározni, mekkora költséggel jár a módosítás. Nagyon fontos, hogy már az elején jó irányba induljunk el. Ez a folyamat minimális beállítást igényel, ráadásul a beállítási idő is csökken az idő elteltével. Csak felépíti az ember a testet, beállítja a kényszereket és a megőrizni kívánt területeket, majd feltölti a felhőbe.

2. A koncepciótervtől a termék mérnöki tervezéséig

Most már egyértelmű, hogy a koncepcióképzés során mi értelme van a szimulációnak, ugye? De mi van a folyamat többi részével? A részletes tervezéssel, a feltételekkel, sőt, a gyártási változókkal. A Fusion 360-ba épített szimulációs technológia itt „termékfejlesztési GPS-ként” tud működni, amely útmutatást nyújt a tervezési döntésekhez, így lehetővé teszi a feltételek vizsgálatát, ahogy a terv egyre közelebb jut a gyártáskész állapothoz, sőt azon túl is.

„A tervezőknek és a mérnököknek számításba kell venniük az üzemeltetési feltételeket, hogy tartós és fenntartható működésű termékeket tervezzenek – magyarázza Vikram Vedantham. – Működni fog a terv az állandó terhelés mellett anélkül, hogy tönkre menne? Túl fog melegedni? Nem lép fel rezonancia? Számolnom kell maradó alakváltozással? Összeomlik? Mi történik ütközés esetén? A Fusion már számos lehetőséggel segíti az ilyen kérdések megválaszolását.”

3. Szimuláció mindenkinek

Sok-sok érv hangzott el, hogy kinek kell szimulációt használni, de egy dologban mindenki egyetért: a szimuláció (vagy inkább a szimulációs eredmény) megértése nagyon fontos.

De ne akadjunk le ennél a témánál. Az Autodesk olyan teljes eszközt szeretne kínálni, amely az összes szempontra megoldást jelent. Vikram Vedantham szerint „az egyszerű használat van a Fusion 360 központjában. Ez az elgondolás jelenik meg a Simulation-ben is. A cél az, hogy a technológia egyszerűen kibővítse a tervezési folyamatot.” Azt szeretnék, hogy minden csak egy kattintásnyira legyen, így a belépés után már csak egy lépés legyen a terv működésének megértése.

Ráadásul ez nem egyszerűen egy mindenkinek szóló szimulációs megoldás: ez olyan szimuláció, amely a Nastran Solver megoldómotorra épül. Tudja, hogy mi számít alapvető szabványnak az autóipar és repülőgépipar területén? Igen, ez szinte már az összes Fusion-ügyfél számára elérhető.

Emiatt a három dolog miatt a Fusion 360 valóban más, mint a többi eszköz. Olyan, ami mérnöki feladatokra is képes. A szolgáltatás része a csoportmunka támogatása és az eredmények online megosztása is. És nem lehet túlbecsülni azt a további képességet, hogy a számítás egy felhőalapú megoldóban végezhető el. Ennek köszönhetően egy olyan egyidejű megoldómotort használhat, amely a helyi erőforrások nélkül működik, így nem akadályozza a munkát.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a felhő erejének kiaknázása egy vagyonba kerül. Az Autodesk azonban úgy állította be a rendszert, hogy csak a használatért fizet, nincs magas kezdő költség. Az Autodesk szerint a felhőt a munkafolyamatuk részeként használó mérnökök többsége esetében az egyidejű tervezés során a felhő használata jóval kedvezőbb költségű, mint a hagyományos befektetések esetében. Természetesen az új szimulációs technológia csak egyike annak a kilenc fő elemnek, amiből a Fusion 360 felépül.

Forrás: Autodesk blog

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!