Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Veemo, pedállal hajtott háromkerekű

Jövőt építők – ki az autókból, vissza a természetbe!

A Veemo nevű háromkerekű jármű teljesen zárt, és az autókhoz hasonlóan kormánykerékkel, kagylóüléssel, valamint egy zárható csomagtérrel van felszerelve. A működtetéséhez azonban a sofőrnek pedáloznia kell.

Ebben a Vancouverben forgatott filmben Kody Baker elmagyarázza, hogyan próbálja meggyőzni VeloMetro nevű startupja az embereket arról, hogy egy, a kerékpárhoz hasonlóan pedállal hajtott autószerű járművel tisztább, egészségesebb közlekedési formát válasszanak.

„Tanulmányokban kimutatták, hogy a városok lakosságának akár 60 százaléka is szeretne többet kerékpározni, jelenleg mégsem teszik – mondta.

– Nem szeretnék kitenni magukat az elemeknek, félnek forgalomban kerékpározni, és hiányolják a tárolóhelyet. A Veemo valóban megoldást kínál ezekre a problémákra.”

3

A jármű hagyományos kerékpárhoz képest nagyobb tömegét akkumulátorról hajtott villanymotorok ellensúlyozzák, amelyek pedálozás közben segítik a vezetőt.

„A biciklihez hasonlóan pedálok vannak benne, de pedálozás közben a motorok két olimpiai bajnok erejét adják hozzá – mondta Baker. – Autószerű élményt biztosít, de a kerékpárok szabályozása vonatkozik rá. Nincs tehát szükség jogosítványra, és nincs szükség biztosításra. Közlekedhet a kerékpársávokon, így nem kerül dugóba.”

2-4

A Veemót az autómegosztó hálózatok alternatívájaként fejlesztik: az ügyfeleknek egy járműflotta áll a rendelkezésére, a járműveket pedig rövid utakra bérelhetik ki. A VeloMetro egy mobilalkalmazást fejleszt arra, hogy az emberek meg tudják találni, le tudják foglalni és fel tudják oldani a járműveket.

„A Veemót az alapoktól kezdve a közös használatú hálózatok irányába terveztük, úgy, hogy egy perc alatt kibérelhető legyen – magyarázta Baker.

– Egy mobiltelefon segítségével megkereshető a legközelebbi jármű, és az alkalmazás használatával feloldható. Csak be kell szállni, megadni a PIN-kódot, és már készen is áll az indulásra.”

A VeloMetro elkészült a Veemo működő prototípusával, és egy öt járműből álló flottát fog tesztelni a következő hónapokban a British Columbia Egyetem kampuszán Vancouverben. A tervek szerint ezek után szélesebb körben is elterjesztik a városban.

Baker elmondása szerint a vállalat a digitális eszközök legújabb fejlesztései nélkül nem jutott volna el eddig a pontig.

„Valójában a technológia és a szoftverek mai fejlettségi szintjének köszönhetjük, hogy a VeloMetro megszülethetett – mondta. – Ez lehetővé tette számunkra számos digitális prototípus készítését, a töréstesztek szimulációját és a virtuális szélcsatornás tesztelést, amelynek köszönhetően a járművet rögtön első nekifutásra meg tudtuk építeni.”

Ha a vancouveri próbák sikeresnek bizonyulnak, Baker reményei szerint a Veemo eljuthat Kanada és az Egyesült Államok más városaiba, és végül Európába is.

Forrás: Autodesk blog

A képek és a videó a VeloMetro és/vagy a Dezeen tulajdona.

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!