Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

InfraWorks és AutoCAD Civil 3D 2018 újdonságok

Fejlesztések az infrastruktúra-tervezési BIM platformokban

Az Autodesk InfraWorks legújabb verziója és az Autodesk AutoCAD Civil 3D 2018 már hivatalosan is elérhető.

Az év folyamán sokaknak volt alkalmuk megosztani az Autodesk fejlesztői csapatával a szolgáltatásaik továbbfejlesztésére vonatkozó ötleteiket. A felhasználói közösség közreműködése rengeteget segített az infrastruktúra-tervezésre használt épületinformáció-modellezési megoldások alakításában és abban, hogy olyan eszközöket fejlesszenek, amelyekkel az utak, autópályák, hidak és mindenféle egyéb infrastruktúra-projekt tervezése és kivitelezése nemcsak gazdaságosabb, de gyakorlatiasabb, stabilabb és vonzóbb is. Az elkövetkező hetekben többet megtudhat majd a friss szoftverek képességeiről, ám addig is következzen egy rövid bemutató az InfraWorks és a Civil 3D 2018 legfontosabb újdonságairól.

Autodesk InfraWorks

Továbbra is folyamatosan fejlesztik az InfraWorks, az elsődleges infrastruktúra-tervezési BIM platform értékének növelésén az építőmérnökök és építészek számára. A tavalyi év során jelentős fejlesztéseket végeztek a szoftver tervezési képességein, hogy még jobban segítse a mérnöki munkát. Fontos, hogy az InfraWorks mind jobban használható legyen a projektek előzetes tervezése során is. Ebben a legújabb kiadásban az alábbi területek fejlesztésére fókuszáltak:

  • Felhasználói élmény – A tervek már tágabb tervezési kontextusban is megtekinthetők.
  • Modellezés – További fejlesztések történtek az utak és hidak modellezésében.

Íme, néhány izgalmas új képesség:

1. Hídelemek kezelése

Közvetlenül a Stíluspalettában kezelheti az Inventor-alapú hídelemeket, ahol egyszerűen adhat hozzá parametrikus tartalmat, például hídpályákat, támpilléreket és gerendákat. A részegységek kezelésére az ismerős parancsokat is használhatja.

Hídmodellezés – felhasználói pillérek.

Hídmodellezés – felhasználói pillérek.

2. Anyagmennyiségek

Többféle anyagjellemzőt, például útelemeket, hídanyagokat vagy csatornaelemeket is számszerűsíthet egy kijelölt útnál. A mennyiségeket CSV-fájlba exportálhatja további áttekintésre, jelentésre vagy költségbecslésre. A mennyiségek panele testre szabható, hogy csak a kívánt értékeket mutassa.

Anyagmennyiségek.

Anyagmennyiségek.

3. Egyszerűsített fák

A teljesítmény növelése (gyorsabb regenerálás, eltolás és nagyítás) érdekében nagy facsoportoknál, például erdőknél „egyszerűsített fákkal” helyettesítheti a modellek realisztikus fáit.

Egyszerűsített fák.

Egyszerűsített fák.

4. Használhatósági fejlesztések

Az új minialkalmazással egyszerűbben szerkeszthető az út melletti rézsű, a rézsűzónák módosítása pedig még gyorsabb és interaktívabb. Fejlődött a feliratozás teljesítménye bizonyos tartalmakon, például kijelölt utakon, telkeken, szolgalmi joggal terhelt területeken és kisajátítási határvonalakon, valamint egyes mérőeszközökön. A feliratstílusok olvashatóbbak, és gyorsabban reagálnak a nagyításra/kicsinyítésre, valamint perspektívaváltásra.

Továbbfejlesztett rézsűzóna-szerkesztés.

Továbbfejlesztett rézsűzóna-szerkesztés.

Jobb feliratozási teljesítmény.

Jobb feliratozási teljesítmény.

5. Autocase for Sites

Egyre nő az igény a hármas egyenlegű (TBL) költség-haszon elemzésre (CBA), és vele együtt az életciklusra meghatározott költségre a projektek során. Megléte pályázatok beadásakor döntő erejű lehet.

Az InfraWorks friss kiadásában a tervezők egy évig ingyenesen használhatják az Autocase for Sites eszközt. Az eszköz automatizálja a hármas egyenlegű (TBL) költség-haszon elemzést (CBA) – köztük az életciklusra kiterjedő költségelemzést –, ami segít a tervelemek prioritási sorrendjének megállapításában, aminek köszönhetően optimalizálni lehet a projekt anyagi, társadalmi és környezeti eredménymérlegét. Az Autocase for Sites segítségével több mint 25 csapadékelvezetési tervjellemző kiértékelésével számszerűsíthetők és pénzben kifejezhetők olyan tényezők, mint az áradás csökkenése, a nem természetes infrastruktúra építésének elkerülése, a víz- és levegőminőség javulása, a csökkent szén-dioxid-kibocsátás vagy a zöld infrastruktúra hatása az ingatlanértékre.

Autocase for Sites.

Autocase for Sites.

Egyéb szolgáltatások és fejlesztések:

  • Útfeliratozás
  • Úttervek átalakítása útkomponensekké
  • Visszajelzés a szabványok megsértésekor

Ja, és a neve is megváltozott (egy kicsit). A mostani kiadástól az InfraWorks 360-at egyszerűen csak InfraWorksnek hívjuk.

AutoCAD Civil 3D

Az AutoCAD Civil 3D felhasználói az InfraWorks használatával jelentősen hatékonyabbak lehetnek a projektek előzetes tervezése során. Így a projekteket már az AutoCAD Civil 3D-ben lehet befejezni, amely továbbra is az Autodesk dedikált megoldása marad az infrastruktúra-projektek részletes terveinek és kivitelezési dokumentációjának elkészítéséhez. Az AutoCAD Civil 3D 2018-as kiadása három témára fókuszál: a tervezési és a termelési hatékonyságra, valamint a csoportmunkára.

Lássuk az AutoCAD Civil 3D 2018 néhány izgalmas, új szolgáltatását.

1. Az InfraWorks elindítása

Az AutoCAD Civil 3D 2018 új InfraWorks alkalmazásszalagjáról elérhető az összes, InfraWorkshöz kapcsolódó parancs, és közvetlenül elindítható az InfraWorks alkalmazás.

7

2. Nyomterv-csokornyakkendők feloldása

Ha az AutoCAD Civil 3D 2018-ban a nyomtervek egyenesei a sarkoknál metszik egymást vagy a nyomterv rögzített szélességű, automatikusan megtörténik a nyomtervek belső és külső sarkainak tisztítása. De akár a korábbi alkalmazásverziókból áttelepített nyomtervek sarkai is tisztíthatók a nyomterv szerkesztésével és újraépítésével. Használhatja a Nyomterv-csokornyakkendő törlése parancsot akkor is, ha a nyomterv nem rögzített szélességű, például körömvonal felületre végzett létrehozásakor.

Nyomtervátfedések feloldása.

Nyomtervátfedések feloldása.

3. Helyszínrajzkészítési eszközök

Új rajzsablonok kerültek az AutoCAD Civil 3D-be a helyszínrajz- és hossz-szelvény-lapok létrehozásához. A 2018-as kiadás helyszínrajz-készítési eszközeivel ráadásul gyorsabban készíthetők kivitelezési dokumentumok csak helyszínrajzi, csak hossz-szelvény, illetve keresztszelvénylapok létrehozásával.

Helyszínrajz-készítési eszköz.

Helyszínrajz-készítési eszköz.

4. Kapcsolódó nyomvonalak

Az AutoCAD Civil 3D 2018 új, kapcsolódó nyomvonalakat kezelő képességei lehetővé teszik új dinamikusan csatolt nyomvonal és hossz-szelvény létrehozását, amely átmenetet képez két metsző nyomvonal és a hozzájuk tartozó hossz-szelvények között. Ezzel a funkcióval létrehozhat szegélylekerekítést, kihajtó rámpát, egyesülő/elágazó utakat, vagy csatlakoztathat egy meglévő utat egy javasolt úthoz.

 Kapcsolódó nyomvonalak.

Kapcsolódó nyomvonalak.

Ha AutoCAD Civil 3D 2017 előfizetési licenccel vagy Maintenance Plan követéssel rendelkezik, minden frissítés azonnal megjelenik az Autodesk asztali alkalmazásban, amint elérhetővé válik. Csak fogadja el a frissítést, és máris használatba veheti az új szolgáltatásokat.

Forrás: Autodesk

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!