Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Flo Cycling

Egy gépészmérnök ikerpár közös vállalkozása

Jon és Chris Thornham egypetéjű ikrek, de a külső megjelenésnél sokkal több bennük a közös vonás. A szakmai hátterük is szinte tökéletesen azonos.

A középiskola elvégzése után mindketten gépészmérnöki tanulmányokat folytattak a New Brunswick-i egyetemen, itt találkoztak először az AutoCAD és az Inventor szoftverekkel. A diploma megszerzését követően együtt kezdtek dolgozni Las Vegasban, ahol először szennyvízelvezető rendszereket terveztek, majd értékesítési mérnöknek álltak.

A kép Sebron Snyder tulajdona

A kép Sebron Snyder tulajdona

Öt évvel ezelőtt azonban egy tervezési – és üzleti – lehetőség rajzolódott ki Chris előtt. A triatlonistát megdöbbentette, mennyire sokba kerül az abroncs a kerékpárjához. A sokkoló árcímkék és az olcsóbb termékek minőségi hiányosságai adták az alapötletet, amelyből végül megszületett a két testvér induló vállalkozása, a Flo Cycling.

„Én igazából nem voltam biciklista, viszont Chrisnek versenyzésre alkalmas kerekekre volt szüksége” – nyilatkozta John. „Akkoriban kétféle cég létezett. Volt, ahol sok energiát fordítottak a kutatásra és a fejlesztésre, a mérnöki munkára és az aerodinamika tanulmányozására. Az így gyártott kerekek nagy sebességre voltak képesek, de a hagyományos értékesítési folyamat szerint árulták őket. Ez azt jelenti, hogy sok-sok haszonkulcs került a termékre, ami a kerékpározás világára különösen érvényes. A végeredmény egy rendkívül drága termék lett, amelynek az ára készletenként 2500 és 3000 dollár között mozgott.

Jon így folytatta: „Más cégek közvetlenül a fogyasztóknak adták el a termékeiket, minimalizálva ezzel az árrést. Ők azonban egyszerűen olyan öntvényeket szereztek be a tengerentúlról, amelyek bárki számára elérhetők. Ez az elavult technológia a gyorsaság rovására ment, vagyis a kedvezőbb ár rosszabb minőségű terméket jelentett.”

Gépészmérnöki tapasztalatai alapján Jon és Chris tudta, hogyan készíthetnek kiváló terméket úgy, hogy közben a közvetlen értékesítésre építő üzleti modellnek köszönhetően az árakat is alacsony szinten tarthatják. Így hát vettek egy nagy levegőt, és belevágtak. A FLO 60, 90 és DISC elnevezésű első terveikhez az Inventort és az AutoCAD-et egyaránt használták. Az AutoCAD a tajvani gyártó miatt is kulcsfontosságú volt, mivel ők DWG-fájlokat kértek.

A Flo Cycling első terve az AutoCAD szoftverrel

„Őszintén szólva nem tudtam valami sokat a biciklikerék különböző részeiről – árulta el Jon. – De gyorsan beletanultam, és nekikezdtem az első terv elkészítésének. Akkoriban sok cég még mindig főleg fizikai modellekkel dolgozott, amelyeket azután szélcsatornában próbáltak ki.

„A szélcsatorna bérlése rendkívül költséges – úgy 600 és 900 dollár között mozog óránként –, csakúgy, mint a különféle prototípusok elkészítése – tette hozzá Jon. – Azáltal, hogy az Autodesk szoftvereivel mindent meg tudtunk rajzolni, majd számítógépes áramlásdinamikai szoftvert használtunk, tanulmányozhattuk, hogyan teljesítene a modell a szélcsatornában, miközben megspóroltuk a gyakorlati tesztek költségét. Miután a szoftver használatával megterveztük, el is készítettük a kereket, majd a szélcsatornában leellenőriztük az eredményt. Sikerült egy igazán nagy sebességre képes terméket létrehozni, és ez lett az első termékcsoportunk.”

3

Hamar kiderült, hogy egy kezdő vállalkozás nem az ijedősök sportja. Számos más céghez hasonlóan ők is átestek különféle kezdeti nehézségeken, egy befektető elvesztésétől kezdve a gyártással kapcsolatos fennakadásokig. A kihívások ellenére a testvérpár kitartott, és a közvetlen értékesítés modellje a tervezési kombinálva hatalmas sikert hozott: a Flo Cycling ügyfelei jóval kevesebbet fizetnek egy olyan termékért, amely a gyorsaság és a teljesítmény tekintetében a jóval költségesebb vetélytársakkal is felveszi a versenyt.

4

Jelenleg nyolcféle kerék található a kínálatban, amelyet idén még hat modellel terveznek bővíteni. De Jon és Chris nem áll meg itt, töretlenül kutatják az újítási és tökéletesítési lehetőségeket. A legújabb modellek esetében a Flo Cycling már nagyobb kutatási és fejlesztési keretből gazdálkodhat. Az Inventor a többlépcsős tervezési folyamat szerves része lett, és gyökeresen eltérő megközelítést tesz lehetővé az általánosan alkalmazott szélcsatornás tesztekhez képest.

„Azt akartuk megtudni, hogyan hozhatnánk létre valamit, aminek az elkészítése azon alapul, amit egy kerékpáros a valóságban megtapasztal az utakon – fejtette ki Jon. – Összeraktunk egy egyedi számítógépet, ezt felszereltünk a bicikli elejére, és számos Ironman-futam alatt, illetve különböző menetkörülmények között 110 000 adatpontot gyűjtöttünk. Ezeket az adatokat azután kielemeztük, majd készítettünk egy algoritmust.”

Ez az algoritmus segített Jonnak és Chrisnek megtalálni azokat a formákat, amelyek a legjobb sebességet biztosítják. 10 vagy 12 modell szélcsatornás tesztje helyett ők 500 tervet próbálhattak ki. Úgy jutottak el az optimális megoldásig, hogy a szoftverre bízták a munkát.

„Az aerodinamika és a sebesség szempontjából tulajdonképpen felvettük a versenyt azokkal a vezető vállalatokkal, amelyek már 20 éve a piacon vannak – jelentette ki Jon. – Ezt sokkal rövidebb idő alatt sikerült elérnünk, köszönhetően a tervezési folyamatnak, illetve a szoftvernek, amit használunk. Azok, akik megvásárolják a kerekeinket és versenyeznek velük, sokkal kedvezőbb áron juthatnak hozzá ugyanazokhoz az előnyökhöz, mint amit a magasabb árkategóriájú termékek kínálnak.”

Vajon az ikrek milyen tanáccsal szolgálnak azoknak a gépészmérnököknek, akik fejest ugranának egy saját vállalkozásba?

„Aki olyan üzletbe akar kezdeni, amelyben valamilyen kézzelfogható terméket készít, szem előtt kell tartania, hogy a gyártás a gyakorlatban sokkal bonyolultabb, mint elméletben – emeli ki Jon. – A nehézségek elkerülése végett a tanácsom az, hogy érdemes szoftvert használni a lehetséges hibák kiszűrése és ezáltal a költségek csökkentése érdekében. A mai szoftverek már jelentősen leegyszerűsítik a gyártás folyamatát, olyan mértékben, ami sokak számára szinte elképzelhetetlen.”

Forrás: Autodesk blog

Képek és videó a Flo Cycling cég tulajdona.

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!