Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Az együttműködés eredménye: innováció

TAIT – világszínvonalú élmények létrehozója

1978-as alapítása óta a TAIT élő események, például koncertek és klubrendezvények produkciós és színpadtechnikai berendezéseinek tervezésére és kivitelezésére szakosodott.

A Las Vegas-i Nightclubban lévő Omnia csillár a híres iparművésszel, Willie Williamsszel való együttműködés eredményeként született, aki a U2, David Bowie, az R.E.M., a The Rolling Stones és George Michael számára is tervezett színpadi kellékeket.

A kép a TAIT Towers és a Rukes.com tulajdona.

A kép a TAIT Towers és a Rukes.com tulajdona.

„Willie elkezdte vizsgálni, mi mindent lehetne elérni a mennyezetre vetített videókkal, és felkért, hogy dolgozzunk együtt – mondja Adam Davis, a TAIT elnöke. – Számos tanulmányt készítettünk az Autodesk szoftvereivel, hogy kiderítsük, hogyan lehet a leghatékonyabban valami igazán drámait alkotni ezen a területen. Vagy 25 különféle tervváltozatot készítettünk, mire meglett a végeredmény.”

Willie fejéből pattant ki a több koncentrikus gyűrűből álló dinamikus csillár ötlete, és az ő eredeti 2D rajzai alapján tervezte meg a TAIT a végső terméket az AutoCAD segítségével, az Autodesk 3ds Max szoftverben pedig 3D modelleket készítettekék el Willie ötletének tesztelésére és igazolására.

„Nagyon, nagyon gyorsan ki tudtuk dolgozni a koncepciót, és elkezdhettünk arról gondolkozni, hogy milyen is lehet majd a szerkezet, és hogyan fog kinézni – mondja Kicera. – Az AutoCAD nagy segítségünkre volt ebben, mivel nem kényszerített bennünket egy merev világba. Szerintem máshogyan nem tudtuk volna ebben a tempóban elkészíteni a terveket.”

A kép a TAIT Towers és a Rukes.com tulajdona.

A kép a TAIT Towers és a Rukes.com tulajdona.

A 3ds Max szoftverben kidolgozott szimulációk megfelelő fizikai rálátást biztosítottak, hogy a gyűrűk ne ütközzenek egymással.

„3ds Max igencsak kulcsszerepet játszott abban, hogy megértsük, hogyan is fog ez a dolog működni a valóságban – folytatja Kicera.

A teljes folyamat az ötlettől az üzembe helyezésig 22 000 munkaórát vett igénybe – ez 2,5 évnek felel meg, bár a TAIT hozzávetőleg egy év alatt fejezte be. „Az építészet világához képest ez igen gyorsan ment – állítja Kicera. – A szórakoztatóiparban azonban ennél sokkal szorosabb határidőkhöz szoktunk.”

Dinamikus tervezés

A „gyors” nem tévesztendő össze a „könnyűvel”. Ez a valaha éjszakai klubban felszerelt legnagyobb állandó installáció, amely csaknem 5,6 tonna, 20 152 háromszínű LED pixelből áll, 685 méternyi (ez 2,3 luxustengerjáró hossza) vezetéket tartalmaz, a csillár középső gyűrűin pedig 357 kristály lóg. Az ilyen projektek esetében semmi nem nevezhető könnyűnek – különösen, ha az elért hatást tekintjük.

A kép a TAIT Towers és a Rukes.com tulajdona.

A kép a TAIT Towers és a Rukes.com tulajdona.

„A végtermék olyasvalami lett, amiről igazán nehéz az embernek levennie a szemét – állítja Adam. – Ha akarjuk, az egész mennyezetet pillanatok alatt lesüllyesztjük közvetlenül a közönség feje fölé, ami igazán bensőséges hangulatot teremt, vagy épp ellenkezőleg, felemeljük a mennyezetet, ami szabad utat enged az áradó energiának.”

A rendszer magját egy saját fejlesztésű vezérlőszoftver adja, amely a videomodellezés kiaknázásával a biztonságot is figyelembe véve teszi lehetővé a csillár mozgásának, annak megvilágításának, valamint a ledes videotartalom koreografálását, ami még komplexebbé teszi a feladatot.

A leglenyűgözőbb a csillárban azonban nem az, hogy mit csinál vagy hogyan működik, hanem az, amit képvisel: egy olyan új korszakot, amelyben az építészet már nem csupán a látványon, hanem a mozgáson is alapul.

„A kinetikus építészet megmozgatja az alapvetően statikus dolgokat. Így olyan egyedi lehetőségek nyílnak, amelyek végérvényesen átalakítják az adott térben vagy helyen tapasztalható élményeket, és így remélhetőleg pozitív hatással lehetnek a befogadó közönségre. Ezáltal ki lehet törni a megszokásból, és megnyílik a tér a felfedezés és tudatosság előtt – mondja Kicera. – Ez a fajta kinetikus építészet most valódi piaccá növi ki magát, és szerintem ez a projekt az egyik első lépés abba az irányba, hogy megmutassuk az embereknek, mi minden érhető el ezen a területen.”

Forrás: Autodesk blog

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!