Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Erős, megbízható és hatékony kiadás

Megjelent a legújabb, 2018.1-es Revit-frissítés

Mióta 2017 áprilisában az Autodesk kiadta a Revit 2018 verziót, további szolgáltatások és frissítések váltak kiadásra késszé. Ezek mostantól válnak elérhetővé a Revit 2018.1 verzióban. A frissítés a Revit, az Építőipari, mérnöki tervezési és kivitelezési gyűjtemény és a Revitet tartalmazó szoftvercsomagok előfizetői számára letölthető az Autodesk-fiókból.

E frissítések közül több is a felhasználók visszajelzésein és javaslatain alapul.

Melyek a Revit 2018.1 újdonságai?

A hosszú távú céloknak megfelelően ez a kiadás olyan szolgáltatásokat és funkciókat tartalmaz, amelyek erősebbé teszik a Revitet: a termék megbízhatóságát és hatékonyságát biztosító szilárd alapot nyújtanak, miközben modernebbé is teszik a terméket, korszerű és könnyed élménnyé téve annak használatát. Ezenkívül van benne olyan funkció is, amelynek segítségével hatékonyan hozhat létre a tervezői szándékot megragadó és a csapatmunka-alapú projektleadáshoz szükséges munkafolyamatokat összekapcsoló információt.

A legfontosabb szolgáltatások

A Dynamo Player fejlesztései: A Dynamo Player, amely egy erőteljes, a Revittel együtt telepíthető szkriptelő eszköz, most még értékesebb segítséget nyújt a feladatok automatizálásában. A Dynamo szkriptekkel még jobban igényeihez alakíthatja, mert felhasználói bevitelt is kérhet a használat előtt. A Dynamo Player felületén közvetlenül elvégezhető felhasználói bevitelnek köszönhetően az ügyfelek projektspecifikus módosításokat végezhetnek a szkripteken még akkor is, ha nem ismerik a Dynamo használatát. A felhasználói felület használhatóságot javító frissítése mellett a Dynamo Player további szkripteket is kínál a Revit 2018.1-es frissítésben.

Örülni fog az új jegyzékkezelőnek a projektáttekintőben – tudjuk, hogy ezt a jegyzékkezelőt sok felhasználó kérte. Ezzel a funkcióval a jegyzékek is szervezhetők a projektáttekintőben. A vizuális zűrzavar csökkenésének köszönhetően könnyebb megtalálni a jegyzékeket, főleg a nagy projektekben.

Az építészek számára a Revit 2018.1 továbbra is olyan szolgáltatásokat kínál, amelyek még hatékonyabban segítik a tervezői szándék megragadását.

  • A Revit 2018.1 további, használatra kész tartalmai különösen hasznosak az olyan új felhasználók és Revit LT előfizetők számára, akik gyorsan szeretnék megtenni az első lépéseket. A tartalomban megtalálhatók többek között irodai fülkék, bútorok, lakásba, illetve kereskedelmi épületekbe való ablakok, valamint egy készülékelemtár.

  • Az új Visual Materials API segítségével létrehozhat és szerkeszthet megjelenési eszközöket: a vizuális anyagtulajdonságokat képviselő osztályok adott példányait a Revit anyagaiból. Egy másik gyakori felhasználói kérés nyomán az anyagkezelő API megnyitása lehetővé teszi az anyagkönyvtárak automatikus létrehozását és a termékek közötti anyaginformáció jobb átvitelét. Most már használhat bármilyen külső eszközt az anyagburkolatok módosításához.

A Revit 2018.1 frissítés olyan új funkciókat ad a szerkezettervezési szolgáltatásaihoz, amelyek továbbfejlesztik a munkafolyamatot az acélszerkezeteket tervező mérnökök, a betontervezők és a részlettervezők között, akik egy BIM környezetben dolgozhatnak együtt.

  • Szabadformájú vasaláselosztás ívelt elemekben: Az új lehetőségek növelik a vasbeton részletszerkesztés rugalmasságát, így támogatják az építőmérnöki műtárgyak, építészetileg kihívást jelentő épületelemek és más betonszerkezetek (például a hídpillérek) sokrétűségét. A Revit 2018.1 segítségével több szegmensűfelület mentén is eloszthatja a vasalásokat 3D nézetben. A szabadformájú vasalások a Structural Rebar (szerkezeti vas) kategória részei, és minden azzal társított tulajdonsággal rendelkeznek. A szabadformájú vasakat létre lehet hozni egyetlen vasként vagy vaskészletként, és minden szabadkézi vaspéldány mennyisége könnyen módosítható.

1

Használhat testre szabható számozási beállításokat, valamint pontos, jegyzékekkel kiegészített szerelési rajzokat adhat, amelyek a különféle hosszúságú szabadformájú vaskészleteket gyártását segítik.

  • A Revit 2018.1-gyel érkező, az acélmodellezés kirészletezését támogatni hivatott további acéltartalom többek között lapos, kerek és négyzetes szelvényeket tartalmaz, így jobb együttműködést kínál az Autodesk Advance Steel programmal. A Revit 2018.1 ezenkívül új merevítés- és korláttartalmat is kínál.
Új acéltartalom

Új acéltartalom

  • Az Autodesk Structural Precast Extension for Revit 2018 egy BIM-központú ajánlat az előregyártott elemek modellezéséhez és kirészletezéséhez, amely a tipikus előregyártott épületobjektumokon való munkában részt vevő mérnökök, részletezők és gyártók hatékonyságát és pontosságát növeli. A Revit egyik alkalmazása a Structural Precast for Revit, amely lehetővé teszi a Revit felhasználói számára az automatikus, szabályalapú szegmentáció, vasalás, szerelési rajzok és előregyártott síkbetonelemek CAM-fájljainak létrehozására szolgáló hatékony eszközök elérését.
Structural Precast extension for Revit

Structural Precast extension for Revit

Az épületgépészek számára a Revit 2018.1 több továbbfejlesztett gyártási modellt is kínál, amelyek a Revit 2018-ban megkezdett vonalat folytatják.

  • Lejtős csövek többpontos útvonalon: Ezzel a szolgáltatással sokkal könnyebben vezetheti el a lejtős csöveket, mivel a cső elvezetése közben adhatja meg az esést. A csőbe beépített szerelvények például automatikusan átveszik a hozzájuk kapcsolódó cső esését.

  • Dinamikus nyílások: Ha leágazást helyez egy vezetékre, a leágazásban található nyílás a Revit részletmodellből átvihető a Fabrication CAMduct szoftverbe a gyártáshoz. A nyílás formája nem lényeges. Helyezhet szögletes leágazást egy kerek vezetékbe, és a mintát elküldheti a Fabrication CAMduct modellbe. Megtekintheti a nyílás helyét a kialakítandó lemezalkatrész palástján, és minden nyílás a megfelelő helyen lesz, amikor legyártja az elemet.

  • API a gyártott alkatrészek tengelyhosszához: Az API most már lehetővé teszi a gyártott alkatrészek tengelyhosszának lekérdezését, így könnyebbé válik az automatizálás és a pontszerű terhelések kiszámítása. A felhasználói igényekre hallgatva elérhetővé vált a tengelyhossz paraméter, amelyet a Revit API-jában a gyártási oldalon található. Ezzel a paraméterrel elérhető a tengelyhossz az olyan idomokon, mint a könyökök, T-idomok és keresztek. A tengelyhossz hasznos információ, amely számtalan módon válhat az épületgépészek javára.

4

  • API a MAJ-fájlok létrehozásához: Az API lehetővé teszi a gyártási munkafolyamatok fejlesztését a MAJ-exportálás testre szabásával. Így a MAJ-fájl illeszkedik majd a vállalati szabványokhoz, és az adatok a kívánt formában vihetők át a Fabrication CAMduct rendszerbe. Létrehozhat olyan MAJ-fájlt, amely fejlett vezetékszakasz-kezelő eszközökhöz használható, és megadhatja, hogy a feladatokat szelvényenként vagy a gyártott alkatrész egyes részletei szerint exportálja. Ez megkönnyíti a szakaszok kezelését, amikor visszalép a Fabrication CAMduct vagy a Fabrication CADmep felületére.
  • Gyártási jelentések és munkalapok: A Revit most már lehetővé teszi, hogy felhasználja és módosítsa az új és létező Fabrication CADmep jelentéseket a gyártási alkatrészekhez a Reviten belül. Beállíthatja az Item (Tétel), Ancillary (Kiegészítő) vagy Linear Nest (Lineáris beágyazás) jelentéseket és a munkalapokat is. A többi Revit-jelentéshez hasonlóan ezeket a jelentéseket is testre szabhatja céges szabványainak megfelelően. A szoftver automatikusan kiolvassa a paraméteradatokat a kijelölt gyártási alkatrészekből, és nyomtatható jelentést készít.

Forrás: Autodesk blog

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!