Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Az Autodesk belép az elektronika világába

Az Autodesk Fusion 360 új, integrált ECAD és lemezalkatrész-tervező eszközei

Az Autodesk a CadSoft 2016 közepén történt felvásárlásával fektette le az alapjait az Autodesk Fusion 360 legutóbbi frissítésének. A CadSoft cég nevénél talán ismertebb terméke, az EAGLE, vagyis a vállalat saját megfogalmazása szerint „az emberek ECAD-eszköze”.

És most az Eagle megérkezett az Autodesk portfóliójába Autodesk EAGLE néven.

Az új Fusion 360-frissítés MCAD-ECAD együttműködési szolgáltatásokat tartalmaz (a kép az Autodesk tulajdona).

Az új Fusion 360-frissítés MCAD-ECAD együttműködési szolgáltatásokat tartalmaz (a kép az Autodesk tulajdona).

A robotika és az összekapcsolt eszközök területén egyre inkább elmosódik a mechanika és az elektronika közti határvonal. Ez a trend arra késztette egyes tervezőszoftverek fejlesztőit, hogy összevont MCAD-ECAD együttműködési eszközöket dobjanak piacra.

Korábban a mechanikai-elektronikai együttműködés csupán fájlok cseréjére korlátozódott. Az új eszközök azonban lehetővé teszik, hogy az MCAD- és az ECAD-felhasználók lássák egymás tervmódosításait. A munkafolyamat szorosabb integrációja segít megelőzni például a NYÁK-kialakításokhoz nem illeszkedő mechanikai házak problémakörét.

Az Autodesk EAGLE integrálásával az Autodesk Fusion 360-ba az MCAD-ECAD együttműködés többé már nem csupán a „fájlok oda-vissza küldözgetését” jelenti, tette hozzá Matt.

Az Autodesk Fusion 360 az Autodesk integrált CAD-CAM-CAE terméke, meghintve némi felhőalapú funkcionalitással ez együttműködés és az adatkezelés területén. Így a csomag például hőtani és terheléselemző eszközöket is tartalmaz. Az Autodesk EAGLE Fusion 360-ba integrálásával tehát a Fusion-felhasználók hőtani és terheléselemzéseket végezhetnek a beágyazott NYÁK-összetevőkkel rendelkező termék-összeállításokon. A munkafolyamat segít a tervezőknek azonosítani a problémákat, például, ha a lapkák vagy a nyomtatott áramkörök túlhevülnek a mechanikus ház gyenge légárama miatt.

Az Autodesk NYÁK-szerkesztési funkciókkal bővíti a Fusion 360 szolgáltatásait. A új eszköz bevezetésének hátterében az áll, hogy az Autodesk felvásárolta az EAGLE ECAD-szoftvert fejlesztő CadSoft vállalatot (a kép az Autodesk tulajdona).

Az Autodesk NYÁK-szerkesztési funkciókkal bővíti a Fusion 360 szolgáltatásait. A új eszköz bevezetésének hátterében az áll, hogy az Autodesk felvásárolta az EAGLE ECAD-szoftvert fejlesztő CadSoft vállalatot (a kép az Autodesk tulajdona).

Lemezalkatrészek és CAM a Fusion 360-ban

A Fusion új kiadásának igen fontos újítása a lemezalkatrész-munkaterület. A Fusion emellett integrált CAM (számítógéppel segített gyártás) szimulációs eszközöket is bevezet az Autodesk által 2012-ben felvásárolt HSM termékből. A Fusion 360-felhasználók így a HSM eszközeinek használatával tanulmányozhatják és elemezhetik a lemezalkatrészek sajátosságait a potenciális gyártási problémák szempontjából.

„Azon túl, hogy lehetővé teszi az ilyen tervezési hibák észlelését, a lemezalkatrész-munkaterületen végzett tervmódosítások vissza is frissülnek végig az egész folyamatban” – mondja Daniel Graham, a Fusion 360 vezető termékmenedzsere.

A HSM CAM-termék HSMWorks néven beépülő modulként is elérhető a SOLIDWORKS-felhasználók számára.

Lemezalkatrész-munkaterület a frissített Fusion 360-ban (a kép az Autodesk tulajdona).

Lemezalkatrész-munkaterület a frissített Fusion 360-ban (a kép az Autodesk tulajdona).

Böngészőalapú CAD a Fusion 360-ban

Ebben a kiadásban megjelent egy új böngészőalapú felület is, amely lehetővé teszi új tervek létrehozását vagy meglévő tervek szerkesztését a Fusion 360-ban.

„Ez igazán hatékony. Ha útközben nem éred el a gépedet, amin a Fusion 360 telepítve van, használhatod a böngészőalapú felületet. A Fusion-közösség néhány tagja Chromebookokat vagy Linux-alapú gépeket használ, amelyek nem támogatják a Fusion helyi telepítését. Ez egy nagyszerű megoldás a számukra” – állítja Daniel.

A Fusion 360 használatához egy asztali ügyfélprogram szükséges (ez Windows és Mac gépekre egyaránt elérhető), egyes szolgáltatásai pedig (például az adattárolás és a renderelés) igény szerinti felhőalapú megoldásokkal vannak kibővítve. A böngészőalapú Fusion 360 kezdő verziója vázlatkészítési és parametrikus testmodellezési funkcionalitást kínál – ez csupán egy része az asztali ügyfélprogrammal elérhető funkcionalitásnak. A böngészőalapú felület megjelenése a korábban kevéssé praktikusnak ítélt, mégis egyre nagyobb körben terjedő böngészőalapú CAD-megoldások népszerűségét jelzi.

Forrás: Autodesk blog

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!