Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Autodesk Revit Live praktikák – 2. rész

A legjobb gyakorlatok – Szerkezeti anyagok módosítása

Az Autodesk Revit Live egy felhőszolgáltatás, amellyel az építészek a Revit és a Revit LT szoftverben készült modelleket egyetlen kattintással lenyűgöző látványélménnyé alakíthatják, amelyek segítségével jobban megérthetik, alaposabban megismerhetik, és megoszthatják terveiket.

overview

Cikksorozatunkban olyan bevált eljárásokat mutatunk be, amelyekkel a legtöbbet hozhatja ki a Revit Live élményéből. Bemutatjuk, hogyan tudja optimalizálni Revit-modelljében az anyagok és a megvilágítás használatát.

Szerkezeti anyagok fizikai megjelenésének módosítása

Most, hogy cikksorozatunk első részében láttuk, hogyan hozhat létre egyéni anyagokat és mintázatokat, nézzük meg, hogyan alkalmazhatja ezeket az anyagokat egy létező szerkezeti anyagra. Tegyük fel, hogy az új téglaanyagot szeretnénk alkalmazni egy létező téglafalon. Ehhez nyissa meg a fal típustulajdonságait, és figyelje meg a Materials and Finishes (Anyagok és burkolatok) rész alatti anyagot. Egy kiszürkített szerkezeti anyagot fog látni. Ez azt jelenti, hogy itt nem tudjuk közvetlenül megváltoztatni az anyagot.

1

Ha megnézzük a Construction (Kivitelezés) kategóriát, találunk egy szerkeszthető paramétert a Structure (Szerkezet) mellett. Kattintson az Edit (Szerkesztés) gombra, így eljut az összeállítási lehetőségekhez. Itt látjuk a Common Brick (Általános tégla) anyagot. Ezt az anyagot kicserélhetjük, ha rákattintunk az anyag neve mellett jobbra található kis mezőre. Cserélje ki a Common Brick (Általános tégla) anyagot az előző lépésben létrehozott módosított változatra vagy bármely más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagra.

2

Miután elvégezte a kívánt módosításokat az Assembly (Összeállítás) menüben, kattintson az OK gombra, hogy visszalépjen a Properties (Tulajdonságok) ablakra. Kattintson ismét az OK gombra az anyag alkalmazásához és a modell frissítéséhez. Ha nem látja a felületi mintázatot a falon, ellenőrizze, hogy a Revit alsó eszköztárában a Visual Style (Látványstílus) beállítása Realistic (Valósághű) értékre van-e állítva.

3-4

Különféle anyagok módosítása egy családösszetevőn belül

Nézzük át a családon belüli anyagok módosítását. Például vegyünk egy széket, amely stílusában illik a tervünkbe, de anyagában némi változtatásra szorul. A legtöbb, megfelelően felépített családban a típusparaméterek között az összeállítás minden egyes alkatrészéhez meg van adva az anyag és a burkolat. Így különösen egyszerűen elvégezhető az összes anyag menet közbeni módosítása, hiszen a módosításhoz nem kell megnyitni a családfájlt a projekten kívül.

5

Az előző képernyőfotón láthatjuk, hogy ez a bizonyos szék az ülőlaphoz, a háttámlához és a csővázhoz is rendelkezik anyagtulajdonságokkal. Egyszerűen kattintson a cserélendő anyagértékre, így megnyílik az anyagválasztó menü.

6

Golbális paraméterrel rendelkező anyagok hozzárendelése és módosítása
Ha újra és újra használja ugyanazt az értéket, akkor a Revitben érdemes hozzárendelni azt egy új globális paraméterhez. Ezzel jobban tudja vezérelni azokat az objektumokat, amelyek erre a globális paraméterre hivatkoznak. Egy függönyfal-rendszerben például gyakran nagyon sok összetevő szerepel, amelyek ugyanabból az anyagból készülnek. Ha ehhez a közös anyaghoz hozzárendel egy új globális változót, akkor egyetlen mozdulattal módosíthatja például az összes összetevő színét.

7 8

A globális változókat a fő szalag Manage (Kezelés) lapján hozhatja létre és módosíthatja. A globális változóban megadott anyagokat a szokásos anyagokhoz hasonlóan lehet hozzárendelni az objektumokhoz, azzal a kiegészítéssel, hogy az anyagérték melletti szürke mezőre kattintva meg kell nyitni az Associate Global Parameter (Globális paraméter társítása) panelt. Az alábbi képen a Frame Material (Keretanyag) globális paramétert rendeljük hozzá az ajtókilincshez, hogy egységes legyen a függönyfallal.

9

….folytatjuk a megvilágítással: Hogyan jelennek meg a Revit megvilágításai a Revit Live-ban?

A cikksorozat első része itt olvasható.

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!