Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Liquid Hardware

Kulacsok és -poharak egy kis mágneses csavarral

Mit kapunk, ha ötvözzük a vállalkozói szellemet, a folyamatos vízfogyasztásra vonatkozó orvosi előírást, illetve a folyton eltünedező kupakok miatti bosszankodást? A Liquid Hardware vadonatúj, hordozható poharait.

Steve Kitto, a vállalat alapítója a Fusion 360 szoftverrel tervez dupla falú és nem dupla falú, BPA-mentes kulacsokat és poharakat, amelyek nemzetközileg szabadalmaztatott, innovatív mágneses tetővel vannak ellátva.

Miből lesz a cserebogár?

Kitto meglehetősen kacifántos úton került kapcsolatba a terméktervezéssel. Mivel multicisztás vesebetegségben szenved, muszáj sokat innia. Pár éve, miközben egy hagyományos utazópohárból ivott az autójában, leesett a pohár teteje, és az egyik pedál alá gurult. Ez arra indította, hogy vizsgálni kezdje a mágneses tetők készítésének lehetőségét, és egyben ösztönzést is jelentett, hogy kulacsok és poharak tervezésével kezdjen foglalkozni.

Amikor Kitto apja 2010-ben elhunyt, egy kisebb örökséget hagyott fiára, amely elegendő forrást biztosított a gyártás világában való elinduláshoz. Az elkövetkező években Kitto két sikeres Kickstarter-kampányt indított, amelyek további forrásokat hoztak, és lehetővé tették, hogy kipróbálhassa a termékeit a piacon.

2

Ami a tervezést illeti, Kitto továbbra is prototípusokat fejlesztett és munkaszemléletén dolgozott. Kezdeti próbálkozásai sok bosszúságot okoztak. „Végül megbíztam egy ügynököt az első kulacsom tervezésével, de nem ment valami jól a dolog” – meséli. „Valahogy mindig megakadt a folyamat a tervezés és a gyártó között.”

A második Kickstarter-kampány után talált egy jobb gyártót Dél-Kínában. Kitto szerint sokkal jobb volt a helyzet, mert több beleszólása volt a folyamatba. Ekkor azonban még mindig nem CAD szoftverrel dolgozott. Elmondása szerint a tervezési folyamat „nagyon időigényes és idegtépő volt”.

Bár ez a termék sikeresebb lett, és ezzel a gyártóval dolgozott még további két kulacsgeneráció erejéig, akadtak problémák. Például az, hogy a gyártó nagyon jól értett a műanyaghoz és a szilikonhoz, viszont egyáltalán nem foglalkozott fémmegmunkálással. Ahogy Kitto fogalmaz: minden egyes alkalommal, valahányszor kiadtuk valakinek a munkát, „tulajdonképpen újra el kellett magyaráznom, hogy mit szeretnék”.

Prototípus-készítés a Fusion 360 szoftverrel

Azt is hozzáteszi, hogy ebben az időben „fertőzte meg az Autodesk”. Az Autodesk csapatának tagjaival dolgozott a kialakítás tökéletesítésén, valamint a termék alapmodelljének újraépítésén. „Nem szerettem volna mindent elölről kezdeni” – mondja Kitto, de az Autodesk segítségének köszönhetően szerencsére erre nem is volt szükség.

Ezután bevonta a munkába a saját tervezőjét, akivel a finomabb részleteken dolgozott. A tervező eleinte SolidWorksben készítette a modelleket, de – ahogy Kitto fogalmaz – „az a szoftver elég problémás”. A tervezőnek „hihetetlenül hosszadalmas folyamatokon kellett végigmennie… Elképesztően sok lépésre volt szükség ahhoz, hogy a szoftver azt tegye, amit tennie kellett.”

A vállalat ma már a Fusion 360-at használja keresztmetszet-elemzéshez, a tervváltozatokhoz készült prototípusok gyors 3D nyomtatásához, valamint a gyártóval való együttműködéshez.

10

A kulacsok tervezése a CAD tervező programban történik, de valójában a tetőkön van a hangsúly. „A tetők tűrései igen szigorúak, és mindennek pontosan kell illeszkednie” – magyarázza Kitto. Nem egyszerű a dolog, mert minden tetőben lennie kell egy ritkaföldfém mágnesnek, emellett szilikonborítással és -zárral, valamint egy kétrészes, menetes műanyagfedővel kell rendelkeznie. A kialakításban két fontos tényező játszik szerepet: a szilikon által biztosított felületi súrlódás, amelynek köszönhetően a tető nem tud elforogni, valamint a mágnes vonzóereje, amely megakadályozza, hogy a tető elguruljon.

1

Mi a következő lépés a Liquid Hardware számára?

A kulacsok nagyon pozitív visszajelzést kaptak. A kialakítás célja, hogy a beépített mágnes megakadályozza, hogy elguruljon a tető. A felhasználók viszont rájöttek, hogy a mágnes vonzóereje olyan erős, hogy az egész kulacsot képes az edzőtermi felszereléshez vagy a jármű fémfelületéhez rögzíteni, ami még praktikusabbá teszi a terméket.

3

Kitto szeretné bővíteni a kínálatát egy 1 literes és egy 1,2 literes, széles szájú kulaccsal, emellett más termékötletekkel is kísérletezik. A munkát a Fusion 360 által lehetővé tett 3D nyomtatás teszi gyorsabbá.

„A CAD jelenti a megoldás kulcsát – mondja Kitto. – Ha nem tudod kézbe venni a terméket, és addig módosítgatni, amíg jó nem lesz, csak kidobod a pénzt az ablakon.”

Forrás: Autodesk blog

A képek a Liquid Hardware cég tulajdona.

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!