Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Rajzfájlok szerkesztése AutoCAD-ben

A legfontosabb AutoCAD-készségek – 2. rész

Gondolkodott már azon, hogy milyen AutoCAD-készségekre van szüksége ahhoz, hogy sikeres tervezővé váljon?

Második tippünk: Rajzfájlok szerkesztése az eredeti felhasználóhoz hasonlóan – A TULMÁSOL nem elég

Amíg a diákok ki nem lépnek a nagybetűs szakmai életbe, rajzolási tapasztalataik kizárólag teljesen új rajzok készítésére korlátozódnak. Amikor azonban pályakezdő rajzolóként vagy tervezőként alkalmazzák őket, régebbi, jelölőkkel ellátott rajzokat fognak kapni – olyan rajzokat, amelyeket valaki más készített. Ezért fontos tudni, hogy hogyan lehet követni a már létrehozott szabványokat, hiszen ez végső soron az ügyfélnek átadott végtermékre is kihat. Három fontos dolgot kell ismerni a szabványok követéséhez: a fóliák importálását, a blokkok beillesztését és az oldalbeállítások importálását.

  • • Fóliák importálása egy másik rajzból

Hivatkozhat más rajzokra és sablonfájlokra, sőt szövegstílusokat és méretstílusokat is importálhat. Ezért rendkívül fontos, hogy tudja, hol találhatók azok az erőforrások, amelyek segítségével elérhető, hogy a rajz hasonlítson egy korábbi rajzra.

1. Kattintson a következőre: Kezdőlap > Fóliák panel > Fóliaállapot.
2. A Fóliaállapot legördülő listában kattintson a Fóliaállapotok kezelése lehetőségre.

Megj.: A Fóliaállapot-kezelő a Fóliatulajdonság-kezelőből is elérhető.

3. A Fóliaállapot-kezelő párbeszédpanelben kattintson az Importálás gombra.
4. A Fóliaállapot importálása párbeszédpanelen nyisson meg egy .dwg, .dws vagy .dwt kiterjesztésű fájlt.
5. A Fóliaállapotok kijelölése párbeszédpanelen jelölje ki az importálni kívánt fóliaállapotot, és kattintson az OK gombra.

  • Korábban használt blokkok beillesztése a rajzba

Amikor olyan blokkot kell beilleszteni, amelyet korábban már használt a rajzban, a név lekérdezése és „beill” paranccsal való beszúrása esetén nem lehet tudni, hogy az előzőleg használt fóliára helyezi-e a blokkot, azonos léptékkel. Ezért fontos tudni, hogy egyszerűen át is lehet másolni a blokkot, vagy a jobb gombbal elérhető menü „Kijelölt hozzáadása” parancsa is használható. Az utóbbi parancsnak az az előnye, hogy egyszerre több elemet (blokkok, szöveg) is ki lehet választani, és ezek meg fogják tartani a saját fóliahelyüket.

A blokkokról itt olvashat bővebben.

  • Oldalbeállítás importálása egy másik rajzból

Az oldalbeállítás nagyszerű eszköz. Lehetővé teszi, hogy előre meghatározza a nyomtatási beállításokat, megtekintse a nyomtatási előnézetet, és mentse a beállításokat. Ha a rajz több papírtérbeli elrendezést tartalmaz, átmásolhatja az oldalbeállításokat az egyikből a másikba, vagy akár importálhatja is őket egy másik rajzból vagy sablonból.

Az elrendezés oldalbeállításainak megadása után már használhatja a Kötegelt nyomtatás parancsot. Kijelölheti a projekt összes rajzát, vagy csak néhányat közülük, anélkül, hogy törődnie kellene a nyomtatási beállításokkal, mivel a Kötegelt nyomtatás minden elrendezésnél külön be fogja olvasni az előre megadott beállításokat. Ez lehetővé teszi, hogy különböző beállításokkal rendelkező rajzokat nyomtasson ki egyszerre, a háttérben, amíg egyéb feladatokat végez.

A részleteket itt találja.

Reméljük segítettünk.

Témával kapcsolatos korábbi cikkünket itt találja.

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!