Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

BIM követelmények és szintek

BIM: nem összeesküvés, hanem egy hatékonyabb munkavégzés mozgatórugója

BIM, BIM, BIM… ma már majdnem mindenhol jelen van, az állami és piaci szektor is kezd érintetté válni. BIM követelmények a világ minden táján kezdenek megjelenni és azok is kénytelenek elgondolkodni, akik eddig azt hitték, hogy megúszhatják. No, de mit is jelent ez valójában?

Melyek a BIM követelmények?

Az építmény-információ modellezésnek nincs teljeskörűen elfogadott meghatározása, de széles körben hivatkoznak rá, mint a technológiákat és módszereket egyesítő, minden résztvevőt összefogó adattárolásra.
Lényegében arról van szó, hogy a hatósági szándékokat és a beszállítói lánc igényeit fogalmazzák meg követelményként.

Miért fontos?

Sok kivitelező kérdőjelezi meg a BIM követelmények létjogosultságát a gazdagok és kormányok játékának tartva azt. Azonban, ha egyet hátralépnének és nyitottsággal vizsgálnák, könnyen felismerhetnék, hogy ez nem összeesküvés, hanem egy hatékonyabb munkavégzés mozgatórugója. Pontosabban a BIM az építőipar újragondolásának kulcsa a szállítási és működési hatékonyság növelésére; a költségek, hulladékok és széndioxid kibocsátás csökkentésére; valamint az együttműködés, így végsősoron a végeredmény minőségének javítására.

Mit tartalmazhat egy BIM követelmény?

A BIM követelmények nemzetközi szinten még gyerekcipőben járnak és tartalmukban is jelentősen eltérnek. Az Egyesült Királyság élen jár a BIM szintek definiálásával. Más országok is hasonló megközelítést alkalmaznak. A továbbiakban a nemzetközi közösség egyes követelményeibe tekintünk be.

Mik a BIM szintjei és mit jelentenek?

A BIM szintek fogalmát a folyamatok bevezetésének mérésére találták ki. A BIM szintek tehát követelmény csomagok 0-3-ig terjedő skálán, melyek az iparág szintű totális együttműködéshez viszonyítanak. Bár a szintek definíciója széles körben vitatott az alapelv a következő:

1

BIM 0. szint

A “nem szabályozott CAD” lényegében a BIM folyamatok bevezetésének kiindulópontja. A kézi technikák helyett bevezetett digitális síkbeli rajzolást jelenti. Mindazonáltal, minimális az együttműködés a fájlok hagyományos, vagy digitális megosztása során, a rajzok különálló információ-forrásként működnek. Technikailag bármely cég, amelyik tetszőleges CAD programot használ eléri ezt a szintet, sőt a legtöbb (ha nem mind) már túl is haladt rajta.

BIM 1. szint

A “nem szabályozott CAD” után a “szabályozott CAD” a következő szint. Általában 2-, és 3D rajzok kombinációját takarja, azonban tovább sem szükséges vagy minimális a résztvevők együttműködése. A CAD szabványok, mint a BS1192:2007+A2:2016, az adattárolás folyamatát és elnevezési konvenciókat tartalmaznak, az adatmegosztás formáját egységesítik. Ez az a szint, ahol a legtöbb vállalat tart. A szabványosított struktúrák és keretek képezik a 2. szintre lépés alapját.

BIM 2. szint

Miután a szervezet boldogul a sík és térbeli rajzokkal, az együttműködést hozó 2. szint következik. A teljesítés kulcsa az érdekelt felek közötti információcsere, de nem kell teljesen egységes, közös modellre törekedni. A résztvevők különböző 3D modellekkel dolgozhatnak a saját megszokott környezetükben, adatot pedig valamilyen szabványos formátumban, például IFC-ben cserélnek. A szabványosított formátum strukturált és újrafelhasználható, lehetővé téve a felek számára, hogy összekapcsolják az adatokat vagy modelleket, és ezzel csökkentsék a hibák és veszteségek kockázatát, valamint valósabb ellenőrzéseket végezzenek a projekten. Végülis a 2. szint minden költséghely és anyag információt megkövetel, a hatékony adatszállításokhoz és az életciklus eleméséhez. Ez a szint elérése volt az Egyesült Királyság célja 2016-ra a közbeszerzésekhez.

BIM 3. szint

Ez a gyakran “Szent Grálként” emlegetett szint határozottan túlmutat a másodikon, a résztvevők teljeskörű együttműködését írja elő. Az Egyesült Királyság 2016. márciusban kiadott stratégiai dokumentumában megköveteli a szakágak 2. szint szerinti együttműködését, ami a 3. szint fokozatos bevezetését is lehetővé teszi, legalábbis a Kormányzat álláspontja szerint. Amíg a második szintet a cégek éppen csak elkezdték megcélozni, korainak tűnhet a harmadikról beszélni. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a 2. szint elérésére öt év állt rendelkezésre.
Ahol a második szint nem jelent integrált megoldást az adatok kiaknázására, a harmadik hozhatja el a szinergiát a közös modell révén. Ez egy központi adatbázisba – jellemzően felhőbe – mentett nyílt szabványok szerinti megoldás. Minden szakág minden résztvevője módosíthatja az állományt, előremozdítva az egymásnak ellentmondó információk hatékony feltárását. Mint minden új megközelítés esetében merülnek föl problémák a szerzői jogok és a műszaki felelősségek, valamint a kapcsolódó idő és pénzbeli erőforrás-igények tekintetében.

Az Autodesk BIM-képes szoftvereivel az integrált modellezés és elemzés teljes mértékben megoldható, a bevitt adatok számtalan formában kinyerhetők. A zökkenőmentes együttműködést, verziókezelést és koordinációt a tervezőszoftverekbe integrált BIM 360 szolgáltatásai is segíthetik.

Az Autodesk BIM-képes szoftvereivel az integrált modellezés és elemzés teljes mértékben megoldható, a bevitt adatok számtalan formában kinyerhetők. A zökkenőmentes együttműködést, verziókezelést és koordinációt a tervezőszoftverekbe integrált BIM 360 szolgáltatásai is segíthetik.

Hogyan kell elkezdeni?

Fontos a BIM szintjeit nem összemosni annak dimenzióival. A szintek iránymutatások, és követelmények, míg a dimenziók (4D; 5D; 6D…) a modellhez tartozó adatok kezelését jelölik. További dimenziók elképzelhetőek egy második szintű BIM modell tartalmaként, de ez visszafelé nem feltétlenül áll fenn.
Bár a harmadik szint távlatinak tűnhet, az Egyesült Királyságban 15 000 000 Font kutatási keretet jelentettek be erre a célra, a BIS számára a következő három évre.

A BIM-képesség megszerzése elkerülhetetlen a jövőbeni megaprojektek elnyeréséhez.

A cikk forrása itt található

Fordította:
Szilágyi Balázs
BIM tanácsadó
Körös Consult Kft.

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!