Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Revit rendszerek világa

Egy megoldás az együttműködésen alapuló BIM irányába

Az építmény-információ modellezés (BIM) tagadhatatlanul odafigyelést kíván, de nem extra feladatok formájában, pusztán teljesebb betekintést enged minden résztvevő számára. Ez a fajta következetesség BIM integráltsági szintek szerint egyre nő, ahogy rövidül a döntéshozatalhoz szükséges idő és gazdagodik a döntéstámogató anyagok sora. Az Autodesk zárt BIM rendszereiben a sokhelyütt utópiának nevezett totális adatkapcsolat évek óta valóság. (A BIM fejlettségi szintjeiről többek között itt olvashat: http://www.autodeskforum.hu/?p=12361)

Projekt-hierarchia

Közös, vagy egyesített modellezés esetén a Generál tervező (csapat) alatt legtöbb esetben az alábbi alárendelt szakágak állnak:

építész, belsőépítész, energetikus, vasbeton tervező, acélszerkezet tervező, erősáramú tervező, gyengeáramú tervező, légtechnika, hűtés, fűtés, víz, csatorna, esővíz, szürkevíz, sprinkler, biztonságtechnika, technológia, közlekedés, közmű

A kép az Autodesk tulajdona.

A kép az Autodesk tulajdona.

Automatizált számítások

Bárki bármit is modellez, rajzol, nem árt a többi résztvevővel is tudatni. Közös modellezés esetén ez nem is jelenthet gondot egy felkészült projektcsapat számára. Egyszerűen attól a hibás beidegződéstől kell elvonatkoztatni, hogy a modell csak adatszolgáltatás. A számítások (mennyiségek, FEM, energetika, CFD) integrálása a kezdeti szakaszban jelent plusz feladatot a vonatkozó tervezők számára, de a munka előrehaladtával többszörösen visszatérül. A kulcs, hogy a több szakágban érintett elemek minden résztvevőnél ugyanazokat a műszaki paramétereket jelentsék!

A kép forrása: factorhorizontal.com

A kép forrása: factorhorizontal.com

Mi, mikor, hogyan látszódjon?

Bármely BIM-re képes platform esetén a közös nagy modellből ki kell válogatni, hogy a sokkal kevesebb információt továbbítani képes terveken mi és hogyan látszódjék. A probléma fokozottan jelentkezik az épület-gépészeti, és -elektromos szakágak esetében. Talán nem is véletlen, hogy a világ legtöbb táján az MEP (Mechanical Electrical Plumbing) rendszereknek dedikát, a munkát összefogó mérnöke van. A BIM adatbázisában az információkat nem a rajzok, hanem a modellt felépítő objektumok hordozzák. A megjelenítések kezelésére az Autodesk Revit kiváló megoldást kínál az egyes modell-nézetekhez kapcsolható logikai szűrőkkel.

Tűzveszélyességi osztályokok és tűzgátlási határértékek együttes megjelenítése forrás: Szilágyi Balázs

Tűzveszélyességi osztályokok és tűzgátlási határértékek együttes megjelenítése forrás: Szilágyi Balázs

Szűrők

Ezek a logikai feltételek elemekre vonatkozhatnak, azonban akkor és csak akkor használhatók, ha az érintettek tudják, hogy mely paramétereket kell keresni. Ezeket a tulajdonságokat és lehetséges értékeiket a munka legelején fel kell venni, az esetleges változásokat folyamatosan követni a Tartalmi tervben (Content Plan). Ezen objektum elkülönítési módszerek egyeztetése nélkül LOD (Level of Detail / Level of Development) vagy LOI (Level of Information) szintekről is értelmetlen beszélni.

Megjelenítés tervezet rendszerbevezetési javaslatcsomag részeként forrás: Szilágyi Balázs

Megjelenítés tervezet rendszerbevezetési javaslatcsomag részeként forrás: Szilágyi Balázs

Példa

Egy pofon egyszerű példa a Tűzvédelmi alaprajz, tartalma ennek is több Mérnök erőfeszítésének eredménye. A teljesség igénye nélkül megjelenhet rajta a CO elszívás, légpótlás, gázvezeték, oltórendszerek, tűz és füst érzékelők, épület-automatikára kapcsolt minden elem és még sorolhatnám. Valósságának ellenőrzésére pedig másik belső koordinációs rajz is generálható a helyiségek és szerkezetek adatai alapján úgy, mint tűzveszélyességi besorolás, tűzgátlási határérték, menekülési idő, útvonal.

A robotikusan végezhető feladatoktól hozzám hasonlatosan óckodóknak ezeket az olvasnivalókat javaslom menekülési út szerkesztésre:

Fire Exit Risk Assessment with Revit and Dynamo

Evacuation Path Analysis with Dynamo

Revit oktatással, rendszerbevezetéssel, egyéni munkakönnyítő szkriptekkel kapcsolatban forduljanak hozzám bizalommal!

Szilágyi Balázs
BIM tanácsadó
Körös Consult Kft.

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!