Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Testreszabott megoldások: Autodesk InfraWorks

A kis projektet is kezelhetjük nagy projektként

Egy szárazaknás/nedvesaknás szivattyús állomás átalakítása merülőszivattyús állomássá nem egy olyan projekt, amelynél fontosnak éreznénk a 3D modellek használatát a tervezés során. A legtöbb cég az ilyen modellek használatát a látványosabb munkákhoz tartja fenn, például egy vasútállomás vagy egy új híd bemutatásához. De a Wright-Pierce, a kilenc irodát fenntartó, New England-i és floridai központú cég másként gondolkodott.

„A Wright-Pierce jól bejáratott név New Englandben, de itt, Floridában újnak számítunk – magyarázza Christopher Hinkley, vezető éptőmérnök-technikus. – Úgy érezzük, hogy érdemes mutatós látványterveket készítenünk akár egy olyan hétköznapi projekthez is, mint egy szivattyúállomás átalakítása. Ezzel ki tudunk tűnni a versenytársak közül, és nagyobb eséllyel fogadják el a mi ajánlatunkat. Ez egy újszerű hozzáállás, és nekünk egyelőre bejött.”

kep1

kep2

A szóban forgó 6,8 millió dolláros projektre Orlando közelében kerül sor, és a modell elkészítésével a munka elnyerése mellett azt szerették volna elérni, hogy több alternatív elrendezést is bemutathassanak az ügyfélnek. Ez a megközelítés megkönnyítette az egyeztetést a várostervezési osztállyal a tájrendezés, az elkerített területek meghatározása és az építészeti döntések terén.

„A látványterv fő feladata a modell és a lehetséges alternatívák gyors bemutatása volt. Szerettük volna például, ha a tervezési osztály a bokrok több lehetséges elrendezését is látja – magyarázza Hinkley. – Az InfraWorks tökéletes eszköz volt ehhez.”

Hinkley a látványtervezés megkezdéséhez az Autodesk Civil 3D-be importálta a felmérésekkel rögzített rajzokat. „Ezután, hogy minél mutatósabb legyen, az InfraWorksbe vittük át az adatokat, ahova importáltunk néhány Revitben készült munkát is.” A Civil 3D, a Revit, az InfraWorks és a Navisworks szoftverekben végzett munka összehangolására Hinkley a Civil 3D megosztott referenciapontjait használta: exportálta az ismert pontokat és szintmagasságokat a Civil 3D-ből, majd importálta azokat az Autodesk Revitbe, létrehozva egy „közös koordináta-rendszert”. Így az exportált RVT, DWG és NWC formátumú adatokon végezhették az együttműködést, majd visszavihették az adatokat az AutoCAD Civil 3D-be, a modellek koordinációját pedig az Autodesk Navisworksben végezhették.

„A referenciapontok használata afféle kísérlet volt a szivattyúállomás átépítési projektjében. Kerestük a módját, hogyan tudhatna a Civil 3D és a Revit jobban együtt dolgozni – idézi fel Hinkley. – Nagyon jól bevált az elképzelés, és ma már rutinszerűen használjuk az irodában.”

Ez jó példa arra, hogy miért érdemes minden rendelkezésre álló eszközt felhasználni, amikor egy kisebb projekthez készítünk prezentációs modellt. Mivel a projekt volumene, és így az anyagi tét sem túl nagy, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy élesben próbáljunk ki új technikákat és eszközöket, amelyek idővel egy nagyobb, gördülékeny munkafolyamat részeivé válhatnak.

Az InfraWorks-modell sikeresnek bizonyult. „Nagyon jó volt a fogadtatása, azonnal megnyertük vele a tervezési bizottságot – jegyzi meg Hinkley. – Kérték, hogy mutassuk meg más szögekből is az állomást, hogy jobban lehessen látni, hogyan festene a gyakorlatban, illetve kérésükre még fákkal és bokrokkal is kiegészítettük a modellt, hogy különböző alternatívákat láthassanak. Mindkét fél számára hasznos volt ez a tapasztalat, és a jövőben gyakrabban készítünk ilyen modelleket az egyeztetésekre.”

Nem csak a tervezési bizottságnak jelentett hozzáadott értéket a prezentáció. „A cégen belül is imádtuk! Sokkal könnyebb volt összehangolni a munkát, gyorsan tudtuk ellenőrizni az alternatívákat, hogy haladhasson tovább a munka” – számol be Hinkley.

Forrás: Autodesk blog

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!