Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Az AutoCAD rövid története

A világ legszélesebb körben használt tervezőalkalmazása

Az AutoCAD 1982-ben jelent meg a piacon, így ez az első személyi számítógépekhez tervezett CAD-rendszer. Ez azt is jelenti, hogy az AutoCAD régebb óta velünk van, mint az Adobe Photoshop vagy a Microsoft Windows! Az AutoCAD előtt a 70-es évek kereskedelmi CAD-programjai nagy- vagy miniszámítógépeken futottak, ahol az egyes felhasználók különálló grafikus terminálokon dolgoztak. Ha a tervező nem jutott hozzá ezekhez a terminálokhoz, akkor kénytelen volt a már idejétmúlt rajzasztalt és vonalzót használni. A rajzok új változatainak elkészítése, valamint a számítások elvégzése napokba, hetekbe telt. Képzelje el, milyen erőfeszítéseket igényelne a műszaki számítások számológéppel és matematikai táblázatokkal történő elvégzése! És ami ennél is rosszabb, a folyamat hibalehetőségekkel volt kikövezve.

Az AutoCAD eredete

Az AutoCAD mögött álló Autodesk vállalatot John Walker alapította 1982-ben. 15 alapítótársával öt különböző számítógépes automatizálási alkalmazást kívánt kifejleszteni abban a reményben, hogy ezek közül legalább egy sikeres lesz. A fő termékük az AutoCAD lett. A világ első, számítógépen futó CAD-programját, az AutoCAD-et a Las Vegas-i COMDEX kiállításon indították útjának. 1986 márciusára, mindössze négy évvel a bemutatását követően, az AutoCAD lett a világ legszélesebb körben használt tervezőalkalmazása, és ezt a helyezését a mai napig őrzi.

Életének 35 éve alatt az AutoCAD jelentős mértékű növekedésen ment keresztül. Valójában 31 verzió jelent meg az 1982 decemberi első kiadás óta! Az évek során az Autodesk új szolgáltatásokkal és programokkal bővült, hogy megfeleljen a különböző szakmák igényeinek. A szoftver támogatja a testreszabási és automatizálási API-kat, így lehetővé tette az olyan szakági termékek létrehozását, mint az AutoCAD Architecture, az AutoCAD Electrical és az AutoCAD Civil 3D. Az elmúlt öt évben az Autodesk mobil és felhőalapú alkalmazásokat is kifejlesztett. Ezek a programok ötvözik a tervezési és dokumentációs eszközöket, valamint internetes megosztási és együttműködési lehetőséget biztosítanak.

Az AutoCAD eleinte gépészmérnököknek készült, azonban rövid idő alatt kibővítették, hogy számos szakágat támogasson. Az AutoCAD a sikerét valójában nagy részben annak köszönheti, hogy széles körben kezdte el használni számos tervezőszakma, például az építészek, a projektmenedzserek, az animátorok és a mérnökök.

Az építőipar az az iparág, ahol leginkább használják az AutoCAD-et. Az Autodesk Building Design Suite 3D épülettervezési szoftverkínálata az épületinformáció-modellezés és a CAD-eszközök ötvözésével nyújt segítséget az építőiparban dolgozó mérnököknek a hatékonyabb tervezésben és a kivitelezésben, valamint a lenyűgöző látványtervek és szimulációk elkészítésében.

A Sanghaj Torony építése is jó példája annak, hogy az AutoCAD miként járulhat hozzá egy projekt sikeréhez. A torony egy rendkívül összetett épület, a fejlesztők pedig hamar felismerték, hogy a hagyományos építési módszerek, eszközök és más tervezőszoftverek nem képesek sikerre vinni a projektet. Így a fejlesztők a BIM által kínált speciális eszközökhöz fordultak, amelyek lehetővé tették a tervezőcsapat számára a torony 3D látványtervezését és a torony csavaros szerkezetének tökéletes rögzítését.

A BIM használatával a csapatnak a jobb döntéshozatal érdekében lehetősége nyílt a tervezés elemzésére, az épület energiaelemzésére a lehető leginkább környezetkímélő felhőkarcoló megalkotása érdekében, és a felhasznált építőanyagok mennyiségét is csökkenteni tudták. A torony tulajdonosa és fejlesztője az épület sikeres megépítését a BIM és az AutoCAD programnak tulajdonítja. „Az épülettulajdonos szempontjából a BIM egy kiváló eszközt biztosít a teljes projekt tervezéséhez, kivitelezésmenedzsmentjéhez és a befektetés ellenőrzéséhez.”

Az AutoCAD-et nem csak az építőiparban használják rendszeresen: az Entertainment Creation Suite egy 3D animációs szoftver segítségével kiváló minőségű szórakoztató tartalmakat tud létrehozni. A különféle specializált eszközkészleteket ötvöző modern, rugalmas grafikai folyamatnak köszönhetően a programcsomagot használó animátorok, vizuális effektusokat készítő művészek és modellkészítők kitolhatják kreatív képességeik határait, javíthatják termelékenységüket és betarthatják szoros határidőiket.

…folytatjuk.

autocad_-cikk-banner-550