Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Javítsunk a mérnöki munkafolyamatokon

A gyárthatósági tervezés korlátainak lebontása additív gyártással

A gyárthatósági tervezés egy olyan proaktív folyamat, amelynek során a tervezett gyártási folyamatra optimalizálják az alkatrészek terveit. Vizsgáljuk meg, hogyan fejleszthető vagy küszöbölhető ki ennek a folyamatnak a használata additív technikák segítségével.

Ha áttekintjük a jellemző gyártási folyamatokat – a megmunkálást, az öntést, a fröccsöntést és a képlékeny alakítást –, jól láthatók az egyes technikák hiányosságai. A fröccsöntésre tervezés során számos korlátozás köti a tervezőt, a minőségbiztosítástól az összeszerelési problémákig. Amellett, hogy csak tömör alkatrészek tervezhetők, az alkatrészek alakját és kialakítását a forma leválaszthatósága is korlátozza. De mi van akkor, ha nem tömör alkatrészre van szükség, esetleg valamilyen komplex alakú alkatrészre van szükség? A korábbi gyártási technikákkal itt problémákban ütközne, de az additív gyártás megoldást nyújt.

Vagy vizsgáljuk meg az egyik nagyszerű, de számos korláttal rendelkező gyártási technikát, a megmunkálást. Amikor megmunkálással készítik el az alkatrészt, bőven van esély kezelői hibára, és a megmunkálófej szabadságfokainak száma is korlátozza a lehetőségeket. Noha ezeket a korlátozásokat általában megkerülheti a tervezés során, miért nyűglődne ezzel, ha nem feltétlenül szükséges? Bármilyen gyártási folyamatot kíván is használni, elengedhetetlen, hogy bizonyos mértékig megismerje annak működését. Az adott gyártógép működésének megismerésére fordított időt fordíthatná az eredeti terv fejlesztésére is. A gyártási képességek évezredek óta korlátozottak, és mostanra a mérnököknek már nem azzal kellene foglalkozniuk, hogy ezeket a korlátozásokat próbálják megkerülni.

Most már talán kezdenek érzékelhetővé válni a gyárthatósági tervezés árnyoldalai, de beszéljünk csak erről még részletesebben. Olyasmi ez, amit nap mint nap csinálunk, mégis időigényes, és gyakran költséges is lehet. Az olyan helyzetekben, ahol lehetséges az additív gyártás alkalmazása, a hagyományos technikák sok árnyoldalát kompenzálhatja.

Lehet, hogy az alkatrész kialakításának és funkciójának fejlesztésére szeretne koncentrálni, de az időkorlátok és a gyárthatóság tervezésének szükségessége miatt erre esélye sincs. Ha nem lenne szükség gyárthatósági tervezésre egy projektben, energiáit a tervek fejlesztésére fordíthatná a gyártással való bíbelődés helyett. Persze ha a gyárthatóságra koncentrál, csökkenek a költségek, viszont, ha a terv és a funkció fejlesztésére, akkor jelentősen növelheti a termék értékét az ügyfél számára. Ha enged a terv minőségéből, hogy egy termék gyárthatóbb legyen, az mérnökként is fájdalmas, és a végterméken is meglátszik.

Összefoglalva, a mérnöki munkafolyamatok jelentősen javulhatnának, ha nem kellene napi szinten a gyárthatóságra koncentrálni. Az additív gyártás megoldást jelent a problémák egy részére, de egyelőre nem univerzális csodaszer a gyárthatósági tervezés összes gondjára. Mivel valószínűtlen, hogy valaha is olyan gyártási folyamatot fogunk tudni kialakítani, amely a semmiből tud alkatrészeket előteremteni, a gyárthatósági tervezésre mindig szükség lesz a gyártási folyamatok korlátainak vizsgálatához.

Koncentráljunk arra, hogy a lehető legkevesebb időt töltsük a gyárthatósági tervezéssel, így többet foglalkozhassunk azzal, amihez igazán értünk: az alkotással.

Forrás: Autodesk

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.

Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!