Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Inventor és a Revit együtt?

A 3D tervezés és mérnöki tervezés találkozása a BIM-képességekkel

Bár az Inventor felhasználóbázisának magját a nehézipari tervezők és mérnökök adják, van némi áthallás a testvér alkalmazáscsomaggal, a Revittel.

Azon gépész felhasználók számára, akik esetleg nem tudnák, a Revit az Autodesk épületinformáció-modellezési (BIM) eszköze, amelyet az építőiparban ezrek használnak. Az áthallás azokon a területeken jelentkezik, ahol a tervezők olyan termékeket fejlesztenek, amelyek végül valamely épített környezetbe kerülnek – legyen szó épületgépészetről, mobilitási megoldásokról (felvonókról, mozgólépcsőkről és hasonlókról), vagy akár építészeti tömegcikkekről és az épületszerkezetek acélelemeiről.

A Revit világa jelenleg hatalmas bővítésen és szabványosításon megy keresztül, amelyet az építési projektek a hagyományosnál intelligensebb eszközökkel való gazdagabb leírását szorgalmazó kormányzati és iparági előírások motiválnak.

Ennek az épületinformáció-modellezés (BIM) néven ismert 3D-központú munkamódszernek a bevezetésével az iparágban dolgozó beszállítóknak és alvállalkozóknak gazdagabb leírásokat kell adniuk termékeikről, mint az a Revit-modellekben készen megadható lenne.

Ha megadhatóak a modellek is, ez nem csupán csökkenti a folyamat átfutását, hanem elősegíti a specifikált termékek pontosabb, megfelelőbb beszerelését és a teljes folyamat hatékonyságának növelését is. Emellett természetesen az épületek és a létesítmények gazdagabb 3D leírásával ugyanezek a információk a származtatott dokumentumokban és folyamatokban is felhasználhatók. Igen, az építőipar végül felismerte, hogy lehet abban valami, amit a gépészeti tervezők már 20 éve csinálnak.

Az Autodesk az AutoCAD-nek és a Revitnek egyaránt köszönheti, hogy vezető szerepet játszik az építőiparban. A két rendszer és az Inventor használata számos helyen hat egymásra, és az adatok átvitele a két oldal közt igen fontos fejlesztési szempont volt az utóbbi években.

Az Inventor 2018-as kiadásával ezek a munkálatok tovább folynak, és mostanra az egész összeállt egy összefüggő és zökkenőmentes folyamattá. Ahogy az sejthető, a legtöbb beszállító nem igazán rajong azért (és nem is nagyon van igény), hogy teljes CAD-összeállításokat adjon át az egyes részegységekről. Ennek eredményeképp az új munkafolyamatban az Inventor burkolókontúr-készítő eszközeivel a modellek „részletteleníthetőek”, azaz a szükségtelen részletek és részegységek eltávolíthatóak belőlük – így szükség szerint egyetlen geometriai „tömbbé” alakíthatóak.

kep1

Ezután a BIM-tartalmakat kezelő környezet segítségével meghatározhatja a MEP (épületgépészeti és épületvillamossági) csatlakozókat, amelyeken keresztül a modell csatlakozhat a Revit-modellhez.

Ezt követően az FKR eszköz használatával szabályozhatja a termék elhelyezését és az egyéb szükséges metaadatokat (Omniclass-cím és -szám alapján meghivatkozva). Emellett parametrikusan szabályzott termékcsaládok hozzáadására használhatók az Inventor beépített automatizálási és parametrikus vezérlőeszközei (iLogic) is a Configurator 360 felhőalapú konfigurációs rendszerrel.

Végső lépésként pedig az épület-alkotóelemek exportálását végző eszköz használatával az adatok kiírhatóak a Revit natív IFC-modelljeibe vagy RFA-fájljaiba.
Az alábbi magyar nyelvű felirattal ellátott videóban az Inventor 2018 BIM fejlesztéseink újdonságait láthatja.