Facebook
_Featured-Img-Cikk-680x380

Betonházak 3D nyomtatása

Újrahasznosított betonházak 3D-nyomtatása 24 óra alatt

A sanghaji központú építőipari vállalat, a WinSun Decoration Design Engineering Co. sikeresen megépített 10 darab, egyenként 200 négyzetméteres házat 24 óra alatt egy hatalmas 3D nyomtató segítségével.

Sok éve léteznek már nagyméretű 3D nyomtatók, amelyeket repülőgép-alkatrészek és -prototípusok készítésére használnak. A WinSun Decoration Design Engineering sok-millió yuant és 12 évet fordított a 6,6 méter magas, 10 méter széles és 150 méter hosszú speciális, házak nyomtatására alkalmas 3D nyomtató fejlesztésére.

„A nyomtató alkatrészeit a tengerentúlról vásároltuk, és a gépet egy gyárban szereltük össze Suzhouban. Az ilyen új típusú 3D-nyomtatással készült szerkezetek környezetbarátak és költséghatékonyak” – mondta a 3D nyomtató feltalálója, a Winsun vezérigazgatója, Ma Yihe.

printer-small

Az összes, 200 négyzetméter nagyságú ház környezetbarát: újrahasznosított építési hulladékból és üvegszállal kevert cementből készült 3D-nyomtatott építőelemekből lett kivitelezve.

A WinSun az AutoCAD Architecture építész tervezőszoftvert nem csak az épület megtervezéséhez alkalmazta, hanem a mozgási útvonalak kiszámítására is, figyelembe véve a vízvezetékeket, az elektromos vezetékeket, a szigetelőanyagokat és ablakokat, amelyek a fő szerkezet elkészítése után lettek beépítve.

1

A vállalat 77, építőanyagaikra vonatkozó nemzeti szabadalmat birtokol.

A WinSun irodaépülete, amely 10 000 négyzetméter területen fekszik, szintén 3D-nyomtatott falakkal készült, és a kivitelezése egy hónapot vett igénybe a négy 3D nyomtatóból álló szerelősoron.

„A lebontott épületekből származó ipari hulladék szennyezi a környezetünket, azonban a 3D-nyomtatással képesek vagyunk újrahasznosítani az építési hulladékot, új építési anyagokat létrehozva” – mondta Ma.

„Ez sokkal biztonságosabb környezetet hozna létre az építőmunkások számára, és nagyban csökkentené a kivitelezési költségeket.”